Att stänga igen

Att stänga igen är ofta det säkraste sättet att säkra en vinst. Syftet med att stänga igen är alltid att försvåra för motståndaren. Vanligtvis när man stänger igen lägger man på ett farligt ställe på spelplanen utan att öppna upp för nya farliga lägen, och ibland öppnar man inte upp för några lägen alls.
 
F, B, Z och X har särskilt bra igenstängande egenskaper då inga tvåor slutar på F, B eller Z, och inga tvåor börjar på Z eller X. Alltså kan man nästan helt riskfritt placera ett ord som börjar på B, F eller Z på den näst översta raden och raden näst längst till vänster så länge som övriga delar av ordet inte öppnar upp, och likaså kan man placera X och Z på raderna näst längst ner och näst längst till höger näst intill riskfritt. Att jag säger att dessa drag nästan är riskfria är för att man ibland bygger ut orden så att man senare i matchen kan utnyttja läget som man försökte blockera. Till exempel kan man blockera med ett F, men några drag senare läggs FRI med det F:et, vilket öppnar upp för att fronthaka med OFRI och på så vis utnyttja det farliga läget. Här är ett exempel på hur ett F blockerar möjligheten att bygga uppåt och åt vänster, men ger ändå hyfsat med poäng.
 
När man leder är det vanligt att man försöker ta bort alla rullningslägen för att motståndaren inte skall kunna rulla ut och gå om i sista stund. Detta gör man genom att sabotera alla raksträckor som en rullning potentiellt skulle passa in på eller genom att hindra spelet från att röra sig till dessa områden.
 
Om man i ett tidigt skede blockerar alla poänggivande lägen kan man ofta spela resten av matchen genom att utnyttja lägena som motståndaren öppnar upp och balansera brickstället genom att lägga småord om motståndaren inte öppnar upp.