Tips för erfarna Wordfeudare
1. Möt bättre motståndare
Precis som tipsen riktade till nybörjare är detta det allra viktigaste rådet. Jag vill bara betona att det är det säkraste sättet att bli bättre på. Spela mot bättre motstånd och lär dig vad som gör dem bättre. Utmana varenda kotte i division 1 och hitta en mentor som kan vägleda dig till att bli en bättre spelare.
2. Analysera slutet av matchen
Det finns framförallt två brickräknare för svensk Wordfeud. Det är Wordfeud Secretary (en app) och Ardavey (en hemsida, wordfeud.ardavey.com). Dessa räknar ut vilka brickor som finns kvar. Man kan göra precis samma sak som brickräknarna gör med papper och penna, men man sparar mycket tid med hjälp av dem. När det inte finns några bokstäver kvar i den virtuella påsen vet man alltså exakt vilka bokstäver som motståndaren har. Härifrån gäller det att räkna ut vilken sekvens av drag som ger största möjliga vinst, alternativt minsta möjliga förlust. Övning ger färdighet inom det här området. Troligtvis missar du drag eller så kan du inte alltid alla ord, men ju fler gånger du hamnar i en slutspelssituation som kräver tankeverksamhet och du räknar på några sekvenser desto bättre kommer du bli.
3. Lär dig alla tvåor och treor
Detta är ett måste för den som vill bli riktigt bra. När man spelat några dussin matcher borde man ha lärt sig alla tvåor, men man kan spela hundratals matcher utan att lära sig alla treor. Det finns många skumma ord såsom CIF, MBL, EEG, GÄV och SÅÅ i ordlistan. Kan man treorna blir det lättare att bilda flätor (bilda flera ord i samma drag) och man kan spela ett säkrare slutspel. En lista på samtliga treor finns under Träningsredskap.
4. Lär dig ZXC-ord, samt sannolikaste sjuorna och åttorna
Ett ännu större ordförråd kan inte skada. De sannolikaste sjuorna och åttorna är viktiga då dessa ord är vanliga att rulla med. Ord med Z, X eller C kan ge brutala poäng om man placerar ut dem rätt. Sannolikheten att man hittar högpoängsord ökar självklart om man kan fler ord, och än en gång finns gott om konstiga ord som man inte känner till genom sitt naturliga ordförråd. Listor på Z-, X- och C-ord och de sannolikaste sjuorna och åttorna finns i oböjd form HÄR.
5. Balans mellan hårda och mjuka konsonanter samt mellan vokaler
I Tips för nybörjare beskrevs vokal- och konsonantbalans, men det finns andra balanser som man också bör ta hänsyn till. Vissa bokstäver trivs inte med varandra. De hårda konsonanterna är DTGPVKFHBM och de mjuka är LRNS. Generellt sett vill de hårda konsonanterna inte stå bredvid varandra i ord. Det finns gott om specifika undantag till detta. Man bör sträva efter en balans mellan mjuka och hårda konsonanter. Det är sällan bra att ha fler än tre olika hårda konsonanter i samma brickställ. Det är annorlunda med de mjuka konsonanterna, de kan man ha upp till fem av utan att det är dåligt, så länge man har vokaler också. Vokaler och mjuka konsonanter är ungefär som ett lim mellan de hårda konsonanterna när man bildar längre ord. Honnörerna är specialfall då man oftast använder dem i kortare ord, så man kan inte riktig resonera på samma sätt för dem. En liknande balans finns mellan vokaler också. Man vill inte ha fler än en av ÅÄÖUIO om man är ute efter att rulla. Även här finns det gott om undantag.
Exempel på några undantag som passar bra tillsammans:
IO, KT, MP, PK, VT, UO
Exempel på bokstäver som fungerar dåligt tillsammans:
ÅÄÖ, HFBD, DT, GKD, RR, FV
Detta är dock högst personligt och man bör skaffa en egen uppfattning om vilka bokstäver som fungerar med vilka.
6. Var inte för poänggirig
Ofta är det bästa draget inte det som ger mest poäng. Hitta gärna några olika ord som är bra och värdera lägena som öppnas och stängs för varje drag. Öppna inte upp för trippeldubblar och trippeltripplar utan en bra anledning. Om man rullar och öppnar uppför en trippeldubbel är risken relativt stor att motståndaren får ännu mer poäng än vad rullen gav. Om man inte kan placera rullen på ett sätt så att man inte öppnar upp kan man ibland öppna upp för två trippeldubblar så att man kan ta den ena själv, alternativt placera den bokstav som är svårast att använda vid raden eller kolumnen som trippeldubbeln befinner sig på.