Tips för nybörjare

Här följer några tips för dig som är ny inom Wordfeud-världen. Här förutsätts att du har spelat ett fåtal matcher och har någorlunda koll på reglerna.

 

1. Möt bättre motståndare

Det viktigaste tipset för den som vill bli bättre är att möta bättre motståndare. Kolla runt i de högsta divisionerna på seriespelen Wordfeud.se och Wordfeud League of Honour (https://wordfeud.aasmul.net/default.aspx) och utmana några spelare. Vanligtvis är spelarna vänligt sinnade och ställer gärna upp på träningsmatcher, och om de inte vill spela så får man acceptera det. Om motståndet är förkrossande svårt kan man gå ner till en lägre division och fortsätta utmana folk. Försök hitta någon som är klart bättre än du och som du kommer bra överens med och utmana denne om och om igen tills du vinner då och då.

 

2. Börja spela i en serie

Att spela i en serie (de två stora svenska seriespelen är nämnda ovan) garanterar att du får möta spelare som är på ungefär din egen nivå. Seriematcher är även snäppet seriösare än träningsmatcher och random-matcher.

 

3. Lär dig de korta orden

Alla ord som består av två bokstäver är viktiga att kunna oavsett vilken nivå man är på. Du kan lära sig "tvåorna" genom att spela många matcher och testa dig fram, eller så kan du gå in under fliken "Träningsredskap" där en sådan lista finns som du kan memorera.

 

4. Jobba med ändelser

En rullning är när man lägger ut samtliga sju bokstäver i ett och samma drag och får en poängbonus på 40 poäng. Att rulla är självklart bra och något att sträva efter, men för ett ovant öga är det ofta mycket svårt att se rullningar. Ett bra sätt att  hitta rullningar är att jobba med ändelser. Till exempel om man har bokstäverna ADEMNOT är det enkelt att hitta rullningen MOTANDE genom att först sätta ändelsen -ANDE åt sidan och se vad man kan göra med OMT. Mer nyanserat om ändelser finns under "Strategiska Knep".

 

5. Försök att behålla vokalbalans

Generellt sett vill man varken ha för många eller för få vokaler. Vanligtvis vill man ha 2-3 vokaler, men 1 eller 4 vokaler är också oftast helt okej att arbeta med. För att värna om vokalbalansen kan man ofta behöva lägga ord för mindre poäng för att bli av med fler vokaler eller konsonanter för att öka sannolikheten att slippa sitta med sju konsonanter eller sex-sju vokaler. Har man bara en vokal kan det vara bra att spara den och lägga ut enbart konsonanter med hjälp av vokaler som redan finns på spelplanen. Mer utvecklat om att spara rätt bokstäver finns bland tipsen riktade till mer erfarna Wordfeudare.

 

6. Lär dig ord med Z

Z är den bokstav som mest frekvent sabbar hela matchen för många spelare. Drar man Z i slutet av matchen är risken stor att man inte kan lägga den någonstans och allt går åt skogen. Därför är det viktigt att lära sig alla kortare ord med Z, vilka är följande (endast oböjda ord):

FEZ ZON ZOO

AZER AZUR JAZZ OUZO OZON ZEST ZINK ZOOM ZULU

AZTEK CRAZY ENZYM HERTZ JAZZA KAZAK KAZOO MUZAK NERTZ PIZZA UZBEK ZAPPA ZEBRA ZELOT ZENIT ZLOTY ZONAL ZOOMA ZYGOT

 

7. Håll koll på honnörerna

Honnörerna är samlingsnamnet på de fem mest poänggivande bokstäverna, alltså Y, J, C, X och Z. Dessa påverkar spelet i allra högsta grad. En välplacerad honnör kan lätt ge över 50 poäng, men får man fel honnör i fel läge så kan det bli en avgörande förlustorsak. Därför kan det vara bra att hålla koll på vilka honnörer som redan har använts och vilka som finns kvar. När man närmar sig slutet av matchen kan man anpassa spelstilen efter vilka honnörer som motståndaren eventuellt kan ha. Till exempel ska man undvika att lägga ett P bredvid en tre-gånger-bokstav-ruta (TL) om C:et är kvar, då motståndaren möjligen kan få ordentligt med poäng där. Å andra sidan kan sätter man gärna ett P bredvid en TL om man själv har C:et.