Tips för toppspelare
Här finns råd till dig som hittat en egen spelstil och vill finslipa dina drag.
1. Lär dig ord som slutar på ovanliga bokstäver
Få långa ord slutar på F, B, H, C, P, Å, Ä, Ö, U, J, Y, V eller X. Därför kan det vara bra att träna lite extra på dessa ord. När man blir säker på ord som slutar på ovanliga bokstäver kan man lättare utnyttja dessa lägen när de uppkommer, och man kan även öppna upp på ett sätt som gynnar en själv. Alla kan hitta ord som börjar på F, B och H, men om man även kan lägga ord som slutar på någon av dessa eller har någon av dessa i mitten av ordet så blir man genast mycket giftigare, och det blir lättare att rulla. Listor på ord sorterade efter ordets sista bokstav finns under träningsredskap.
2. Hitta rytmen i matchen
Här kommer vi in på det som gör att människan är bättre än datorn på Wordfeud. Vad jag vet finns inga fuskappar eller datorprogram som värderar lägen, utan de ger en lista på ord som ger mest poäng och om det följs slaviskt kommer man aldrig nå toppnivån. Istället för att poängmaximera så kan du resonera kring vad som är viktigast att du gör. Leder man bekvämt är det bra att stänga rullägen för att säkra segern. Ligger man under kan man öppna lite diskret för att rulla själv.
Om motståndaren lägger ett lågpoängsord med enbart konsonanter eller vokaler kan det vara värt att chansa på att denne sitter med skräpbrickor och då kan man öppna upp ordentligt. På det viset måste motståndaren antingen fortsätta harva med dåliga brickor genom halvdana blockeringar och du kan fortsätta öppna upp, eller så tvingas motståndaren att swappa och du kan ta läget själv. Om motståndaren förmodligen har vokalöverflöd bör man placera en vokal på trippeldubbelraden eller -kolumnen om man öppnar upp och vice versa för att försvåra för motståndare.
Finns det ett bra läge för någon av honnörerna och motståndaren lägger ut bokstäver som tillsammans med honnören hade gett mycket mer poäng, kan man dra slutsatsen att motståndaren förmodligen inte har honnören ifråga. Då kan man lägga ut så många brickor som möjligt för att förhoppningsvis norpa till sig honnören.
Detta är två exempel på hur man kan känna av rytmen i matchen och läsa motståndaren. Detta är generellt sett ett risktagande som ofta fungerar men absolut inte alltid. I längden kommer det gå bättre om man spelar såhär än om man poängmaximerar. När detta fungerar som bäst kommer din motståndare bli frustrerad då det utifrån dennes perspektiv ser ut som att du öppnar upp vårdslöst, och motståndaren kan inte utnyttja någonting.
3. Matchbilder upprepar sig
Om man kör mycket kommer detta naturligt. Om många vokaler går åt i början kommer det bli vokalbrist senare i matchen, om man börjar matchen med ett ord som börjar på F, Z eller B och sedan bygger en trappstruktur så kommer matchen bli instängd. Så tidigt som möjligt ska man urskilja hur matchbilden blir och så anpassar man spelet därefter. Vill man inte hamna i låst läge så öppnar man upp åt vänster eller uppåt, vill man ha stängt spel så blockerar man för uppöppningar åt vänster och uppåt.
4. Analysera late game och end game
Okej, jag kom inte på något bra svenskt uttryck för de två matchfaserna som utgör slutspelet, så jag norpade uttrycken från engelska. "Late game" är den del av slutspelet då det fortfarande finns brickor i påsen, medan "end game" är den sista matchfasen, alltså när den virtuella brickpåsen är tom. Slutspelet börjar då det är ungefär 10-15 brickor kvar i påsen vilket innebär att man fortfarande har swap-möjlighet. Därifrån ska man planera hur man vill att partiets utgång ska se ut. Vid stora underlägen kan man planera för att öppna upp för en trippeltrippel för att komma igen. Vid andra, mindre men ändå betydliga underlägen, bör man ha rullningslägen öppna och gärna en ändelse som man skulle kunna rulla ut med där. Nu är även ett utmärkt läge att swappa Z. Det kan till och med vara värt att avstå från att swappa tidigare i matchen (vid cirka 20-30 bokstäver kvar i påsen) för att vara säker på att inte få Z för snabbt igen, och för att öka sannolikheten att motståndaren får den. Detta kan låta lite konstigt, men tänk följande scenario:
Det är 25 brickor kvar. Du har Z och det finns ingen möjlighet att lägga det någonstans. Om du då swappar är det grovt sett 50 % risk att du får det tillbaka då kvarvarande brickor fördelas någorlunda jämnt mellan spelarna. Därmed förlorar du poäng som du annars hade kunnat få genom att lägga ord istället för att swappa. Om du istället harvar på några drag blir det som att du spelar med ett ställ med sex brickor vilket inte är så jättedåligt, speciellt om det ändå inte finns rullningslägen. Sedan när det är åtta bokstäver kvar så swappar du bort Z. Då har du fått ett extra drag, men du har också ökat sannolikheten för motståndaren att dra Z då denne förmodligen omsätter fler än fyra av de kvarvarande brickorna, och du har ett övertag i slutspelet.
Generellt sett i en vanlig match vill man vara den som lägger ordet så att det finns exakt två brickor kvar i påsen. Detta ger dels fördelen att motståndaren inte kan rulla ut mot dig, men också att denne måste omsätta nio brickor mot dina sju. Alltså har du större chans att gå ut i två drag och därmed få bonuspoäng för motståndarens kvarvarande brickor. Om man lägger så att det bara finns en bricka kvar har motståndaren en färre bricka att lägga ut vilket är en betydande nackdel för dig. Å andra sidan om du lägger ut så att tre eller fyra bokstäver är kvar i påsen så kan motståndaren lägga ut en eller två bokstäver och på så sätt få ett extra drag och en troligare utgång före dig. Ytterligare en fördel med att lämna ett par brickor i påsen är att det blir svårare för motståndaren att räkna på ett exakt slutspel. Med en bricka kvar i påsen kan man räkna ut alla olika scenarier om man är tålmodig, men med två brickor kvar tar det hemskt lång tid att gå genom alla olika möjliga kombinationer.
I end game finns det endast en väg som är rätt att gå (det kan finnas flera som leder till samma poängskillnad), den är ofta komplicerad och det är lätt att göra misstag, men för den vana och flitiga wordfeudaren kan man komma på hur man själv bör lägga för att optimera resultatet.
5. Styr matchen som du vill
Ta kommando så tidigt som möjligt i matchen och gör matchbilden som du vill ha den. Efter några möten med en motspelare lär man känna dennes spelstil och man bör reflektera över hur man själv skall spela för att ha bäst chans mot denne. Om du får en tidig ledning är det mycket enklare att spela då det är den som jagar som måste öppna upp och chansa. Då har man tid att balansera stället och vänta på att motståndaren radar upp lägen som man inte allt för sällan kan utnyttja.
6. Håll koll på samtliga lägen och vilka kvarvarande bokstäver som passar just där
Detta är just vad det låter som; jobbigt. Framförallt för den som vill spela defensivt. Om man värderar alla potentiella poänggivande lägen på planen och så ofta som möjligt lägger på det farligaste läget så försvårar det för motståndarens poängskörd, men det kan även gå ut över din egen. Å andra sidan kan den som är offensiv rada upp hot efter hot om man i varje drag öppnar upp nya lägen för de brickor som man sparar.
7. 7-bricks-total-swappen
Detta är nog det mest specifika tipset, men också det roligaste och minst användbara. Det går helt enkelt ut på att man swappar alla sina sju brickor när det är exakt sju brickor kvar i påsen och kan därmed räkna ut exakt vilka sju brickor som motståndaren har. Detta ger en extra udd i slutspelet för den som orkar tänka lite mer än andra, och är ett bra alternativ om man ändå hade tänkt swappa.